image read more

Άδεια εργασίας

Περιορισμένη ή απεριόριστη;

"Approbation"

Η άδεια "Approbation" αποτελεί την άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος στη Γερμανία και πρέπει να γίνει αίτηση για τη λήψη της στις αντίστοιχες αρχές. Έχοντας λάβει την άδεια Approbation έχεις το δικαίωμα να εργαστείς χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς στον ιατρικό τομέα σε όλη τη Γερμανία- ανεξάρτητα από το ομοσπονδιακό κράτος στο οποίο έκανες αίτηση.

Κατά βάση, όλοι μπορούν να αιτηθούν την αίτηση «Approbation» ανεξάρτητα της χώρας καταγωγής τους. Παρόλα αυτά, για την επιτυχή έκδοση της άδειας εκτός από την γνώση της Γερμανικής γλώσσας, χρειάζεται και πιστοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος που αποκτήθηκε η ιατρική ειδικότητα. Το επίπεδο της εκπαίδευσης της χώρας απόκτησης ιατρικής ειδικότητας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εφάμιλο των ελαχίστων απαιτήσεων της Ευρωπαικής Ένωσης.

Μέλη χωρών Ευρωπαικής Ένωσης: Το επίπεδο σπουδών θεωρήται εκ προιμοίου αποδεκτό. Σε μερικές ειδικές περιπτώσεις (χώρες) χρειάζεται επιπλέον υποβολή πιστοποιητικού που να αποδεικνύει ότι το πτυχίο, και κατά συνέπεια η ιατρική εκπαίδευση του υποψηφίου, καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις των οδηγιών της ΕΕ (Certificate of Conformity)

Μέλη χωρών εκτός Ευρωπαικής Ένωσης: Το επίπεδο σπουδών πρέπει να πιστοποιηθεί. Η αρμόδια αρχή θα εξετάσει το ενδεχόμενο σημαντικών διαφορών μεταξύ των συστημάτων ιατρικής εκπαίδευσης του υποψηφίου και των Γερμανικών ελαχίστων απαιτήσεων ιατρικής εκπαίδευσης, και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβαίνει, αν υπάρχουν άλλα κριτήρια που εξασφαλίζουν την ιατρική κατάρτιση του υποψηφίου πχ εργασιακή εμπειρία. Σε αντίθετη περίπτωση ο υποψήφιος καλέιται να εξεταστεί σε γραπτές εξετάσεις, ανάλογες των κρατικών εξετάσεων για την απόκτηση ιατρικής εκπαίδευσης.
.

"Berufserlaubnis"

Η άδεια "Berufserlaubnis" είναι μία προσωρινή και τοπικά περιοριστική άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στη Γερμανία και μπορείς να κάνεις αίτηση μόνο στο ομοσπονδιακό κρατίδιο που σε ενδιαφέρει(την παραλαμβάνεις από τις αντίστοιχες αρχές). Ισχύει μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μόνο στο ομοσπονδιακό κρατίδιο από το οποίο εγκρίθηκε κι εκδόθηκε. Τυπικά η άδεια Berufserlaubnis δίνεται για μια μέγιστη διάρκεια 2 ετών (παρ. 10 πρόταση 2 2 BÄO).

Παράταση της άδειας αυτής ή ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος μπορεί να δωθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ελέγχονται με ειδικά κριτήρια όπως π.χ ειδικές ιατρικές υπηρεσίες.. Στην περίπτωση ειδικών ιατρικών υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει πιστοποίηση ότι η εκπαίδευση του υποψηφίου είναι συγκρίσιμη με αυτή ενός απόφοιτου Γερμανικής ιατρικής εκπαίδευσης.

Σημείωση: Και στις δύο περιπτώσεις παραπάνω, για την έγκριση της άδειας πρέπει να προσκομίσεις στις γερμανικές αρχές μία σειρά από επίσημα έγγραφα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη και χρονοβόρα, ειδικά για κάποιον που δεν έχει τύχει να συνεργαστεί, στο παρελθόν, με τις υπηρεσίες του γερμανικού δημόσιου τομέα. Όμως, μαζί μας δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Όταν βρούμε την κατάλληλη θέση για σένα, θα σε βοηθήσουμε με όλα τα διαδικαστικά και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

 

 

 

Imprint

Jessica Kluge
International Recruitment
Muesser Straße 7
19086 Consrade

Deutschland

Phone: + 49 174 523 8916
E-mail: info@kluge-recruitment.com